///10 Tips Rumahtangga Dengan Penghayatan Asma’ul Husna Agar Bahagia & Membahagiakan

10 Tips Rumahtangga Dengan Penghayatan Asma’ul Husna Agar Bahagia & Membahagiakan

Jalan Meraih Kebahagiaan ialah dengan Memuhasabah dan Memperbaiki diri untuk Membersihkan Hati dari penyakit-penyakit hati supaya selalu Mentaati Rabb-Nya.

Allah SWT berfirman: “…dan jiwa serta penyempurnaan (ciptaanNya), maka Allah mengilhamkan kepada jiwa itu (jalan) kefasikan dan ketaqwaannya. Sungguh beruntunglah orang yang menyucikan jiwa itu dan merugilah orang yang mengotorinya.” (QS.Asy-Syams : 7-10).

Ketahuilah, bahwa di dalam jasad manusia terdapat segumpal daging. Jika ia baik maka baik pula seluruh jasadnya, dan jika ia rosak maka rosak pula seluruh jasadnya. Ketahuilah bahwa segumpal daging itu ialah Hati.”
(HR.Al-Bukhari)

  • Boleh Mulakan Amalan dengan Lafaz Istighfar 3x dan Zikir Penyucian Jiwa Asma’ul Husna (Kertas Hijau)
  • Kemudian Baca Doa Asmaul Husna seperti di bawah ini dgn Penuh Perasaan dan Pengharapan pada Allah mengikut Situasi Rumahtangga.
  • Lafazkanlah Doa Berulang Kali sehingga mampu Menangis kerana-Nya.

Berikut 10 Tips Rumahtangga Bahagia dengan Penghayatan Asmaul Husna seperti di dalam Gambar ?

C.I.N.T.A ?

CINTA ALLAH ITU TUJUAN?
Memuji MengAgungkan-Nya dan Bergantung harap hanya Pada-Nya

CINTA RASULULLAH ITU JALANNYA?
Mencontohi Akhlaknya, Mengamalkan Sunnah & Menghayati Perjuangan Baginda dlm Menuju Cinta-Nya

CINTA MAKHLUK ITU PENEMAN?‍?‍?‍??
Insan² yg Dihadirkan Allah (Orang yang Kita Sayangi) hanyalah sebagai Peneman Menuju Cinta Allah dengan Menghayati Sunnah Kekasih-Nya.

Menurut Imam Al Ghazali : “Cinta itu ialah Kecenderungan Jiwa yg Amat kuat dalam diri seseorng kepada sesuatu atau seseorng yang lain yang boleh Memberi Kelazatan, Manfaat dan Sangat Serasi dengan Fitrahnya”
Fitrah bermaksud: “Manusia yang Menyenangi Kesempurnaan dan Keindahan”

Siapakah yg Maha Sempurna (Al-Quddus) , Maha Indah ( Al-Badi’) dan Maha Pencinta (Al-Wadud) selain Allah? Oleh sebab itu, hanya Allah yang layak menjadi Tujuan Kecintaan. Didiklah Rasa Cinta hanya Pada Allah, maka Cinta yang lain akan Mengejarmu.

Firman Allah SWT yang bermaksud : “Orang yang Beriman itu sangat kuat Kecintaannya kepada Allah ” [Surah Al-Baqarah 165]

Allahumma ya Wahab ya Karim yang Maha Memberi tanpa Diminta, Izinkan kami menjadi di antara KekasihMu dan Meraih Secebis Cinta-Mu Ya Rahman Ya Rahim Ya Wadud.  . TAK KENAL MAKA TAK CINTA, Mari Mengenal-Nya melalui Nama-NamaNya Asma’ul Husna di Program/Majlis ilmu yang Terdekat.

Berdoa Allah Ya Wajid (Maha Menemukan) , Ya Baari’ (Maha Mengatur) Ya Jami’ (Maha Mengumpulkan/Menyatukan) Mudahkan Pertemuan kita nanti.

#MyFamilyQuranHour
#PenghayatanAsmaulHusnaDalamKehidupan
#RumahNgajiArRasyidTerapiAlQuranTerapiAsmaulHusna

By | 2017-10-05T23:07:11+00:00 October 5th, 2017|Famili|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment